Prvi zvanični portret Kejt Midlton

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. januar 2013.
London/ Ujedinjeno Kraljevstvo (Beta-AP) [[w:|Vojvotkinja od Kembridža]] izgleda zadovoljna svojim prvim zvaničnim portretom, što je sreća za umetnika budući da se sa njom ne slažu svi kritičari.

Portret koji je načinio slikar Pol Emsli prikazuje 31-ogodišnju Kejt Midlton naspram tamne pozadine, sa iskrivljenim osmehom na licu, dok joj eterična svetlost obasjava kosu i lice.

Nedugo pošto je slika otkrivena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u petak, kritičari su osuli paljbu.

„Stvarno mi je žao, ali ovaj portret stvarno nije nikakav“, rekao je kritičar lista Dejli mejl Robin Sajmon, koristeći u originalu izraz „truo“ (rotten).

Novinarka kulturne rubrike Gardijana Šarlot Higins rekla je da Kejtina usta deluju zategnuto, oči mrtve i da cela stvar ima nešto „grobljanski mračno“.

„Kejt Midlton je - šta god vi mislili o monarhiji i svoj šupljoj pompi koja je okružuje - lepa mlada žena sa zaraznim osmehom, kaskadom kestenjaste kose i zdravom svežinom“, napisala je u poruci na sajtu novina. „I kako je onda mogla da bude pretvorena u nešto neprijatno iz (filmske) franšize 'Sumrak'?“.

Emsli je na otvaranju rekao novinarima da je bilo teško slikati Kejt, koja je pozirala za portret prošle godine, pre nego što je ostala u drugom stanju.

„Sa osobom čiji je lik tako upečatljiv, umetniku je zaista teško da se od toga udalji i nađe nešto originalno“, rekao je. „Morate se osloniti na svoju tehniku i umetničke instikte da to učinite i ja se nadam da sam uspeo“.

Pojedini umetnici ipak su pohvalili Emslijev rad.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg