Protestna nota Srbiji zbog hapšenja Salkića

Извор: Викиновости

15. јун 2010.
Sarajevo-  (Beta) - Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić saopštio je u utorak da je ambasada te zemlje uputila protestnu notu Beogradu i da je povod hapšenje pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića u Srbiji čime je, kako je ocenio, "grubo prekršena Bečka konvencija o konzularnim odnosima".

Silajdzić je naveo da je zabrinjavajuće to što je Salkić uhapšen u subotu 12. juna i da ga vlasti u Srbiji nisu obavestile da ima pravo da kontaktira sa konzularnim predstavnicima BiH, kao i da je "ambasada BiH u Beogradu tek juče obaveštena o tom hapšenju".

On je dodao da predstavnicima ambasade BiH u Beogradu sinoć nije odobren kontakt sa Salkićem, ali da su u utorak uspeli da ostvare kontakt sa Salkićem u beogradskom zatvoru.

"Protiv Salkića je zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu 'krađu oružja i borbenih sredstava', odnosno 'osam pištolja i dvije automatske puške'. Tu optužnicu je reaktiviranlo 2005. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu, i Salkić je uhapšen po poternici koju su raspisale srbijanske vlasti na osnovu te optužnice", navodi se u saopštenju Silajdžića.

Извор[уреди]