Primali mito od farmaceutskih kuća

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Nenad Borojević i još šestoro uhapšenih u okviru akcije „Kraba“ osumnjičeni su za zločinacko udruzivanje i primanje mita i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati, saospstilo je u sredu Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, oni su uhapšeni nakon visemesecnog pretkrivicnog postupka zbog sumnje da su, od marta 2007. godine do kraja 2009. godine, izvrsili vise krivicnih dela davanja i primanja mita od farmaceutskih kuća u iznosu od 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Pored Borojevića uhapšeni su načelnik Odeljenja pedijatrije Zoran Bekić, načelnica apoteke na Institutu za onkologiju Ivana Popović i zamenik direktora Insituta Zoran Tomašević. Takođe, policija je uhapsila direktora kompanije Roš Vojislava Petrovića, predstavnika firme Farma Svis Andreju Soretića i menadžera preduzeća Astra zeneka Predraga Marinkovića.

U saopštenju policije navodi se da su Borojević, Bekić, Popović i Tomasević prilikom sprovođenja nabavki citotoksičnih lekova za potrebe Instituta, zahtevali i dobijali novac - mito od predstavnika farmaceutskih kuća, koje distribuiraju citostatske lekove, kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća.


Извор[уреди]