Predlog zakona o sportu sledeće nedelje u Skupštini

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. март 2011.

Београд / Србија, (Beta) - Predlog zakona o sportu, čije se usvajanje najavljuje od 2001. godine, trebalo bi sledeće nedelje da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije.

Važeći zakon o sportu je na snazi od 1996, a predlog novog zakona, koji mesecima privlači pažnju sportske javnosti, i pored niza javnih rasprava nije doveo do približavanja stavova, pa tako samo fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan najavljuju podnošenje više od 20 amandmana. Naročito su sporni delovi zakona vezani za privatizaciju klubova i mogućnosti da se promeni namena sportskih objekata.

Predlogom zakona propisana je faza evidentiranja, odnosno obaveza za sve sportske organizacije, saveze, društva i centre da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona podnesu ministarstvu nadležnom za sport prijavu za evidentiranje radi ustanovljavanja matičnih evidencija i registracije u skladu sa zakonom.

Propisana je dokumentacija kojom subjekat može da dokaže pravo svojine ili pravo korišćenja. „Ako subjekt ne dokaže da je vlasnik sportskih objekata smatra se da je taj objekat u državnoj svojini“, stoji u Predlogu zakona o sportu i upravo je ovo deo koji izaziva najviše primedbi sportskih klubova.

U fudbalskom klubu Crvena zvezda ističu da u njihovom slučaju nema šta da se privatizuje s obzirom da je klub organizovan kao udruženje građana i da je stadion u njihovom vlasništvu. S druge strane, u ministarstvu omladine i sporta navode da se trenutno ne zna ko je vlasnik objekata i da klubovi „samo treba da dokažu da su stadioni njihovi“ i da neće biti razloga za brigu.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg