Pomoć Fijatu direktno remećenje konkurencije

Извор: Викиновости


29. mart 2013.
Srbija -  (Beta) Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je u petak da je poslednje davanje državnih subvencija Fijatu, kojim je snižena cena automobila fijat 500L na srpskom tržištu, direktno remećenje konkurencije.

"Direktnije remećenje konkurencije ne postoji, a takva vrsta vertikalne pomoći odredjenim kompanijama je zabranjena u Evopskoj uniji", rekao je Prokopijević na javnoj raspravi o državnoj pomoći u Evropskoj uniji i Srbiji.

Ta rasprava je organizovana u Medija centru u Beogradu povodom predstavljanja novog predloga za javnu praktičnu politiku Istraživackog foruma "Državna pomoć u Evropskoj uniji i Srbiji", koji je uradio Miroslav Prokopijević.

Autor te studije je istakao da se ta vrsta pomoći države Srbije Fijatu, koja je zabranjena u EU, "zaklanja iza navodnog otvaranja radnih mesta, pa se uprkos oštrom protestu ostalih prodavaca automobila, Fijatu daje subvencija od 10.000 evra po navodno novootvorenom radnom mestu".

"Praktični efekat je da će ti automobili biti 3.000 evra jeftiniji. I onda kada pogledate šta je transakcija, transakcija je da od onih koji plaćaju carine i uvozne dažbine uzmete novac, ako su to vanevropske firme, i date Fijatu", rekao je Prokopijević.

On je rekao da misli da EU po tom pitanju neće učiniti ništa, već da će samo izraziti negodovanje, zato što ta zabrana obavezuje članice Unije i zemlje koje su otvorile pregovore.

Ekonomista Ljubomir Madžar je ocenio da se Vlada Srbije davanjem direktnih subvencija upustila u "direktno komuniciranje sa pojedinim kompanijama, što ne bi smela da radi".


Izvor[уреди]