Politički rizici povećavaju neizvesnosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. jun 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Očekuje se da u 2012. godini ekonomija stagnira u uslovima usporavanja aktivnosti u EU i prigušene domaće tražnje. I dalje su prisutni politički rizici, mada se kao osnovni scenario očekuje nastavak saradnje DS-a i SPS-a. Snažni pritisci na dinar ne isključuju pooštravanje monetarne politike, ali ponovo sugerišu na potrebu da se pojačaju napori za fiskalnu konsolidaciju i obnovi program podrške MMF-a.

Ekonomija je, kao što se očekivalo, u prvom kvartalu skliznula u negativnu zonu, uz nevelika iznenađenja sa strane domaće tražnje i slabe izglede za rast u EU, koji kao osnovni scenario nagoveštavaju stagnaciju tokom 2012. godine. Negativni rizici i dalje su vezani za dodatno pogoršanje perspektive rasta u EU.

Trendovi bilansa tekućih transakcija u prvom kvartalu pokazali su neprekidno pogoršanje, dok bi u preostalom delu godine trebalo da dođe do izvesne stabilizacije. Deficit blizu dvocifrene zone podrazumeva rizike na strani finansiranja, posebno što prilivi SDI ostaju na niskom nivou, a eksterna pozicija izgleda ranjivija u odsustvu podrške MMF-a.

Inflacija je dostigla minimum u drugom kvartalu 2012. godine i očekuje se da do kraja godine bude na uzlaznoj putanji, premašujući ciljnu inflaciju NBS. Očekuje se da NBS ostane rezervisana s obzirom na ostvarenje negativnih rizika, mada se čini da je verovatnija opcija pooštravanje monetarne politike, jer bi se manevarski prostor NBS suzio ukoliko se nastave povećane neizvesnosti.

Iz sadašnje perspektive fiskalni cilj za 2012. godinu izgleda nedostižan jer očekujemo budžetski deficit neznatno preko 5% BDP-a. Preduslov za postizanje aranžmana sa MMF-om jeste prelazak na fiskalnu konsolidaciju koja je ključni faktor za ublažavanje rizika.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg