Otplesana istorija Rista Lazarova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Makedonski pesnik Risto Lazarov gostovao je u subotu na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, razgovarao sa čitaocima i potpisivao zbirku pesama "Otplesana istorija" koju je upravo objavila Izdavačka kuća Arhipelag.

Lazarov je na štandu Arhipelaga rekao da je veoma srećan što je knjiga objavljena u Beogradu, jer sadrži veliki izbor od 70 pesama i predstavlja pokušaj njegovog "novog druženja sa starim prijateljima".

"Ovo me više raduje, nego kada bi knjiga izašla u Londonu ili u Parizu. Beograd mi je uvek bio na srcu i zbog toga sam posebno srećan", rekao je Lazarov agenciji Beta.

On je objasnio da zbirka "Otplesana istorjia" nije njegova prva knjiga objavljena u Beogradu i Srbiji, ali da je obimnija od prethodnih i da predstavlja skromnu zahvalnost za dugotrajno druženje sa Beogradom i Beograđanima.

"Meni je najvažnije što je ona sad dostupna beogradskim prijateljima. Neki su je već pročitali, neki će je tek pročitati; znam kako je prošla prva knjiga i verujem da će tako proći i ova", kazao je Lazarov.

Sve pesme preveo je sa makedonskog jezika Duško Novaković, a Lazarov je naglasio da nije pomagao u prevođenju, jer to "ne bi ni bilo fer prema izvrsnom pesniku i prevodiocu".

U knjizi su objavljene i pesme "Tramvaj za sećanje" o prvom susretu autora sa starošću i "Cipele za mog oca", svojevrsni osvrt na detinjstvo i suočavanje sa smrću roditelja, a kako je Lazarov objasnio, one su sastavni deo svih antologija u kojima su štampani i njegovi stihovi.

Pesnik, esejista, kritičar i novinar Risto Lazarov (Štip, 1949) autor je više novinskih i televizijskih putopisa i publicističkih dela, a napisao je i više od 20 knjiga poezije, među kojima zbirke "Noćna ptica u parku", "Sitnokoračarka" i druge.

Lazarov je predsednik Makedonskog PEN centra, dobitnik je brojnih književnih nagrada, a njegove knjige pesama objavljene su u Engleskoj, Rusiji, Srbiji, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Češkoj i Australiji.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg