Пређи на садржај

Odbijena žalba na rešenje o izručenju

Извор: Викиновости


31. мај 2011.
Србија -  (Beta) - Sud je u utorak odbio žalbu zastupnika bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, rekla je agenciji Beta portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Rešenje o odbijanju žalbe biće dostavljeno ministarstvu pravde Srbije, koje treba da donese konačnu reč, odnosno nalog za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine.

Optužnicom suda, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Извор[уреди]