Od danas počinje realizacija projekta „Pročitani članci“ Vikimedije Srbije.

Извор: Викиновости


Викимедија Србије

2. decembar 2012.
(Vikivesti) - „Pročitani članci“ je eksperimentalan projekat Vikimedije Srbije, koji će se realizovati u periodu od 3. decembra pa do 15. februara.

Ovaj projekat nastoji da omogući najboljim člancima opciju preslušavanja na stranici Vikipedije na srpskom jeziku. Do 15. decembra će trajati javna rasprava i prikupljaće se predlozi za listu najboljih kandidata za iščitavanje, potom će se raditi izbor i filtriranje pre nego što se utvrdi konačan skup članaka i sprovede odabir članaka najkvalitetnijeg sadržaja. Projekat se realizuje uz tehničku podršku firme „Alfanum“, koja ima jedan od najprilagođenijih softvera za ovu primenu na južnoslovenskom govornom području i čiji onlajn čitač funkcioniše na medijskim portalima.

Tokom realizacije ovog projekta će se izvršiti izbor i diskusija najboljih članaka za iščitavanje, doraditi i prilagoditi članci i testirati najnoviji softver za pretvaranje ukucanog teksta u pročitani članak. Ovo je dobar način da se Vikipedija učini bližom i osobama sa slabijim vidom. Tim povodom Vikimedija Srbije stupa u saradnju sa drugim organizacijama koje su u ovom projektu prepoznale potencijal šire društvene koristi.

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.

Извор[уреди]

  • [ „Od danas počinje realizacija projekta „Pročitani članci“ Vikimedije Srbije.”] Vikivesti, 2.decembar 2012. (српски)