Пређи на садржај

Obavezno zapošljavanje lica sa invaliditetom

Извор: Викиновости

29. април 2010.
BEOGRAD , 29. aprila 2010. (Beta) - Od 24. maja ove godine poslodavci u Srbiji će biti obavezni da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, tako da će firme u kojima radi više od 50 zaposlenih, morati da zaposle i dve osobe za hendikepom.

Zakon koji je stupio na snagu 2009. godine, utvrđuje da na svakih narednih 50 zaposlenih preduzeće treba da zaposli još po jednu hendikepiranu osobu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U PKS je u četvrtak potpisan Memorandum o saradnji i razumevanju čiji je cilj da se pomogne sprovođenje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Potpisali su ga predsednik PKS Miloš Bugarin i izvršni direktor organizacije Forum mladih sa invaliditetom Željko Ilić.

Novoosnovana preduzeća nisu dužna da u prve dve godine poslovanja zapošljavaju lica sa invaliditetom. Poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom i obezbedi joj posebne uslove za rad, moćiće da ostvari pravo na refundaciju troškova za prilagođavanje radnog mesta. U slučaju da zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, poslodavac će imati pravo na subvenciju zarade u periodu od godinu dana.


Извор[уреди]