Očekuje se hapšenje Miloša Simovića tokom dana

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. јун 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je u sredu ujutru da očekuje da će tokom dana biti uhapšen osuđenik za ubistvo premijera Zorana Đinđića i pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, koji je u predgrađu Zagreba ranio, takođe osuđenika za to ubistvo i pripadnika istog kriminalnog klana Sretka Kalinića.

"Tokom noći, do kasno, bio sam u kontaktu sa kolegama iz Hrvatske. Oni su pretresali određene stanove gde bi mogli da se skrivaju članovi zemunskog klana. Očekujem da tokom dana bude uhapšen Miloš Simović i to je dobra stvar za javnost, pravosuđe i policiju", kazao je Veljović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Sretko Kalinić ranjen je u utorak iz vatrenog oružja u predgrađu Zagreba, on je van životne opasnosti i optužio je Simovića za to ranjavanje.

Upitan o kretanju članova zemunskog klana koji su u bekstvu od ubistva Đinđića 2003. godne i o mogućim razlozima njihovog međusobnog obračuna Veljović je kazao da srpska policija ima tim koji radi samo na traganju za njima, koji je u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Hrvatske i da je "na neki način ovaj događaj rezulata toga".

"Saradnja srpske i hrvatske policije daje rezultate i ona je stub borbe protiv organizovanog kriminala na ovim prostorima", dodao je direktor srpske policije.

Veljović je naveo da je ranjavanje Kalinića u utorak u blizini jezera Rakitje sigurno povezano sa ubistvom srpskog državljanina Cvetka Simića, čije je raskomadano telo nedavno pronađeno u tom jezeru.

"Ne želim da remetim istragu, tokom dana imaćemo šire informacije i na putu smo da potpuno rešimo ulogu članova zemunskog klana. Sretko Kalinić je sigurno jedan od glavnih njihovih egzekutora", kazao je direktor.

O izručenju Kalinića Srbiji on je izrazio očekivanje da će se to brzo rešiti, jer je to u interesu i Srbije i Hrvatske.

"Tužilaštva Hrvatske i Srbije već su stupila u kontakt i na potezu su ministarstva pravde. Ovo je poruka da nema toga što se ne može rešiti kad postoji prava i iskrena saradnja", kazao je Veljović.

Kalinić i Simović su u bekstvu od 2003. godine, nakon ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Sretko Kalinić je za ubistvo premijera Đinđića u odsustvu osuđen na 35 godina, a zatim mu je u novembru 2009. godine presuda preinačena na 30 godina zatvora.

Kalinić je 2008. pred Specijalnim sudom kao pripadnik zemunskog kriminalnog klana za više ubistava, otmica i teroristički napad osuđen na 40 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine pripadnici tog klana Kalinić, Miloš Simović, Vladimir Milosavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Selman Hamidović.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Za to ubistvo na po 40 godina pravosnažno su kao prvooptuženi osuđeni bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek i bivši potpukovnik DB Zvezdan Jovanović.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske policije Krunoslav Borovec potvrdio je u utorak uveče agenciji Beta da i hrvatska policija traga za Milošem Simovićem.

Krunoslav Borovec je objasnio je da je reč o krivičnom delu pokušaja ubistva i da policija za sada "ima indicije" koje Simovića dovode u vezu s tim.

Naveo je i da MUP Hrvatske u utorak uveče na svom sajtu objavio Simovićevu fotografiju i da moli sve da jave policiji ukoliko imaju neke informacije o njemu.

Portparol MUP-a Hrvatske je agenciji Beta potvrdio još da je kod Sretka Kalinića pronađen hrvatski pasoš.

U utorak oko 12 časova jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića Sretko Kalinić, ranjen je iz vatrenog oružja u predgrađu Zagreba, koji je kasnije hospitalizovan, operisan i nalazi se van životne opasnosti.

Hrvatski mediji preneli su da je u blizini mesta ranjavanja Kalinića u februaru ove godine pronađen mercedes srpskog državljanina Cvetka Simića, čije je telo pre nekoliko meseci pronađeno kod zagrebačkog jezera Jarun.

Pojedini mediji ocenili su da je okolina Zagreba postala poprište krvavih obračuna srpskog podzemlja.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg