Nove dozvole za međunarodni transport kroz Nemačku

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јануар 2013.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Od 1. januara 2013. godine Nemačka je pooštrila kriterijume za međunarodni transport robe uvođenjem dozvola za male kamione ukupne mase preko 3,5 tone. U ostalim evropskim zemljama granica za izdavanje dozvola je 6 tona bruto, ali će od 2014. godine, kako je najavljeno, sve zemlje slediti primer Nemačke.

"Rezultat ovog propisa biće smanjenje broja kamiona koji će transportovati robu kroz Evropu, samim tim i smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje bezbednosti na putevima i veću upotrebu malih vozila, tj. kombi vozila za međunarodni transport", kaže Aleksandar Kocić iz Beocontrola, firme za transport robe kombijem.

On kaže da svaka zemlja određenom kvotom dozvola koje dodeljuje u bilateralnim ugovorima štiti svoje prevoznike, a ovo je još jedan način da domaći prevoznici, bar kada je Nemačka u pitanju, imaju bolje uslove za rad, odnosno zagarantovano tržište.

Da bi prevoznik u Srbiji dobio dozvolu za međunarodni transport mora da ispuni određene kriterijume i stekne uslov da za učešće u raspodeli stranih dozvola. Broj dozvola se određuje na bazi reciprociteta u međusobnim dogovorima dve zemlje, a podelu vrši Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije na osnovu godišnjeg plana raspodele dozvola.

"S obzirom na pooštravanje uslova transporta i nedovoljnog broja dozvola koje se dele na godišnjem nivou, mi smo u svom voznom parku opremili preko 20 kombija za međunarodni transport. Tako smo istovremeno ispunili ekološke kriterijume, skratili procedure dobijanja posebnih dozvola za vozila ukupne mase preko 3,5 tone i smanjili troškove krajnjem korisniku", kaže Kocić.

Osim toga, on dodaje da je kombi prevoz i kod nas i u insotranstvu puno ekonomičniji za selidbe i transportovanje robe."Naravno da ne može svaki teret da se transportuje kombijem, ali dok ne postanemo članica EU, sistem dozvola će postojati. Zato je međunarodni transport manje količine robe kombijem veoma isplativ i efikasan", smatra Kocić.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg