Nezavisnost Kosova legalno rešenje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу2. децембар 2009.
Hag-  (Beta) U nastavku rasprave o legalnosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, Nemačka je u sredu pred Međunarodnim sudom pravde tvrdila da tom deklaracijom nije prekršeno međunarodno pravo i da je nezavisno Kosovo doprinelo stabilnosti u regionu.

"Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu je sa međunarodnim pravom, a vlada u Berlinu uverena je da je ta deklaracija učvrstila stablnost i mir u regionu", rekla je pravna zastupnica Nemačke Suzane Vasum-Rajner.

Nemačka, po njenim rečima, i Kosovo i Srbiju "vidi kao buduće partnere u EU". "Međunarodno pravo ne sadrži odredbu koja bi zabranjivala deklaracije o nezavisnosti", podvukla je nemačka predstavnica, uz napomenu da je narod Kosova iskoristio svoje pravo na samoopredeljenje preko svojih izabranih predstavnika u skupštini.

Ta deklaracija po prirodi je bila jednostrana, ali je usledila posle procesa traženja mirnog rešenja pod okriljem Saveta bezbednosti i generalnog sekretara UN u kojem su iscrpljene sve druge mogućnosti, kazala je Rajnerova. U nastavku rasprave, argumente će izložiti delegacije Saudijske Arabije i Argentine.


Извор[уреди]