Пређи на садржај

Naknada zaposlenim trudnicama do punog iznosa

Извор: Викиновости


14. novembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Udruženje RODITELj izražava veliko zadovoljstvo i pozdravlja inicijativu Ministra zdravlja dr Zorana Stankovića da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto ličnog dohotka za vreme održavanja trudnoće.

Na osnovu već dugogodišnjeg, gotovo svakodnevnog obraćanja velikog broja zaposlenih žena udruženju RODITELj na temu naknada zarade do punog iznosa tokom trudničkog bolovanja, udruženje je uputilo i zvaničnu Molbu Ministarstvu da se u najkraćem roku razmotri mogućnosti izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju u smislu naknade zarade do punog iznosa iz sredstava budžeta u slučajevima privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Ova mera primenjuje u Beogradu od 2009. godine koji iz gradskog budžeta izdvaja dotiranje do 100% plate zaposlenim trudnicama, međutim, neophodno je što pre izjednačiti status svih zaposlenih žena na trudničkom bolovanju u Srbiji!

Uloga države u ovom trenutku je posebno važna imajući u vidu da odlazak na bolovanje u toku trudnoće deluje demotivišuće za natalitet i dodatno doprinosi siromaštvu porodice, a najviše su ekonomski ugrožene porodice sa decom i one koje planiraju decu.

Udruženje RODITELj podržava i dodatnu inicijativu Ministra da i lokalne samourave preuzmu deo odgovornosti i daju određena novčana sredstva u skladu sa budžetskim sredstvima koja su dobili nezaposlenim trudnicama tokom održavanja trudnoće i to u periodu dok dete ne napuni najmanje godinu dana.

Neophodno je da ove inicijative dobiju podršku svih instanci i nivoa vlasti, bez obzira na političku opciju, što pre.

Извор[уреди]