Nacionalni savet pozvao Tribunal da zaštiti svedoke

Извор: Викиновости


23. август 2011.
(Beta) - Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom izrazio je u utorak zabrinutost povodom početka ponovljenog suđenja nekadašnjem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i načina na koji se odvija svedočenje Šefćeta Kabašija, bivšeg pripadnika OVK.

„Već iz početka ponovljenog suđenja čini se da pritisak na svedoke ne samo da nije smanjen, već je izgleda i pojačan. Ovo je poslednji momenat da Tribunal u predmetu Haradinaj svedocima obezbedi adekvatnu i delotvornu zaštitu i omogući im da slobodno i bez straha daju svoje iskaze“, navodi se u saopštenju Saveta.

Ukoliko se u tome ne uspe biće poslata nedvosmislena poruka da se uklanjanje i zastrašivanje svedoka isplati i da predstavlja efikasan način da okrivljeni izbegnu za zločine koje im se stavljaju na teret, dodaje se u saopštenju. Savet je podsetio da je Tribunal još 2008. godine konstatovao da je u predmetu Haradinaj bilo teško obezbediti svedoke jer su zastrašivani, a 18 svedoka odbilo je da se pojavi pred sudom, pa je zastrašivanje svedoka na kraju dovelo do delimičnog ponavljanja postupka protiv Haradinaja.

U saopštenju se navodi da o pojačanom pritisku na svedoke jasno govori već prvo Kabašijevo pojavljivanje pred sudskim većem na kojem je svedok rekao da se ne seća svojih ranijih izjava i dodao da „ima sreće da je još živ“ i postavio pitanje sudbine drugih svedoka.

Извор[уреди]