Nacionalna galerija portreta iz Londona u sukobu sa Vikipedijom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуJedna od 3.300 spornih slika preuzetih sa sajta Nacionalne galerije portreta.
Logo Vikipedije

17. jul 2009.

LONDON - Vikipedija, slobodna internet enciklopedija optužila je Nacionalnu galeriju portreta iz Londona da je izdala svoju javnu službu.

Nacionalna galerija portreta (National Portrait Gallery) iz Londona zapretila je tužbom protiv Vikipedije zbog toga što je 3.300 slika s njenog vebsajta prebačeno na Vikipediju, odnosno na njen bratski projekat Ostavu (Commons). Oba ova projekta deo su Zadužbine Vikimedija (Wikimedia Foundation Inc.) Galerija tvrdi da joj je potrebno milion funti radi troškova programa digitalizacije i da je Vikipedija pogrešno predstavila njenu poziciju.

Slike u visokoj rezoluciji je aploudovao Vikipedijin uređivač Derik Kuci (Derrick Coetzee).[a] Erik Miler (Erik Moeller) zamenik direktora Zadužbine Vikimedija, objavio je organizacijin stav na svom blogu. On je rekao da bi većina posmatrača mislila da bi dve strane trebalo da budu „saveznici a ne suparnici“ i da muzeji i druge kulturne institucije ne bi trebalo da prave ekstra profit po cenu ograničavanja javnog pristupa svom materijalu. Napisao je i to da je teško videti prihvatljiv stav po kome isključivanje sadržaja koji je u javnom vlasništvu iz neprofitne enciklopedije na bilo koji način služi bilo kakvom javnom interesu. Naglasio je i da su dve nemačke arhive fotografija Vikipediji na upotrebu donirale 350.000 slika zaštićenih kopirajtom. Takođe i druge institucije iz SAD i UK videli su korist u tome da materijal učine dostupnim za upotrebu.

Galerija pak insistira na tome da je njen slučaj pogrešno predstravljen, i zbog toga je podnela izjavu u kojoj odbacuje mnoge Vikipedijine optužbe. Ona poriče tvrdnje po kojima „zaključava i ograničava pristup obrazovnom materijalu“, jer je kako kaže bila pionir u činjenju svog materijala dostupnim. Ona je zadnjih pet godina radila na cilju da polovinu svoje kolekcije učini dostupnim na Internetu do 2009. „Ovo možemo da učinimo kao rezultat prihoda koji sami stvaramo“, kaže se u izjavi galerije. Galerija kaže da dok od veb licenciranja ostvaruje ograničenu zaradu, mnogo više zarađuje od reprodukcija svojih slika u knjigama i časopisima - 339.000 funti tokom prošle godine, a da trenutna situacija ugrožava njenu mogućnost da finansira proces digitalizacije njenih sopstvenih resursa.

Britanska asocijacija biblioteka slika i agencija (The British Association of Picture Libraries and Agencies) podržala je stav Nacionalne galerije:

Ako vlasnici materijala kome je istekao kopirajt ne budu imali zaštićene derivacione radove koje su napravili, što će rezultirati time da svako može besplatno da ih koristi, oni će prestati da investiraju u digitalizaciju tih dela, čime će svako biti osiromašen.

Ali, uređivač Vikipedije Dejvid Džerard (David Gerard) optužuje galeriju da je birokratska imperijalistička ustanova:

Oni iskreno misle da slike više pripadaju njima nego nama.

Napomene[уреди]

  1. ^ BBC je njegovo ime pogrešno naveo kao David Coetzee.

Izvor[уреди]