Na zatvaranju Gastro festa izabran nacionalni tim Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. oktobar 2014.
Београд-  (PRobjave) - Nacionalni kulinarski tim Srbije formiran je u nedelju, na svečanom zatvaranju prvog Beogradskog gastro festa. Članove tima prvi put u istoriji čine pobednici gastronomskog šampionata Balkan Kulinari kup, koje su izabrale sudije Svetske asocijacije šefova kuvara pod budnim okom predsednika žirija, gospodina Domenika Magija. Nebojša Veselinović i Aleksandar Đorđević zahvaljujući izvanrednom pokazanom talentu i predanosti predstavljaće Srbiju na međunarodnim takmičenjima, podižući ugled naše zemlje u svetu. Za kapitena nacionalnog tima izabran je Jovica Jovičić, zvezda rijaliti emisije "Paklena kuhinja" i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, uključujući Gran pri u Istanbulu 2012 godine.

Ispred Kulinarske federacije Srbije prisutnima se na ceremoniji zatvaranja obratio predsednik Kulinarske federacije Srbije Zoran Mišković, naglasivši da su sudije Svetske asocijacije šefova kuvara zahtevan zadatak obavile pravedno, savesno i u skladu sa najvišim načelima svoje profesije. On se zahvalio svim takmičarima i ocenio da ih oštra konkurencija nije obeshrabrila da pokažu izvanredno umeće i talenat. Predsednik Upravnog odbora Federacije Jovan Vukelić pozdravio je potom sve prijatelje Gastro festa koji su dali doprinos ovom trodnevnom nizu manifestacija. On je izrazio očekivanje da će ovaj festival gastronomije koji okuplja domaće i svetske majstore kuhinje svih generacija postati tradicija, budući da je osnovni cilj Gastro festa pozicioniranje Beograda i Srbije kao regionalnog centra na gastronomskoj mapi Evrope i sveta.

Bord direktor Svetske asocijacije šefova kuvara za Jugoistočnu Evropu Domeniko Magi počastvovan je što je imao priliku da učestvuje na ovako značajnoj regionalnoj manifestaciji koja okuplja sam krem kulinarskog esnafa sa svih meridijana. Iako dolazi iz Italije - svetske kulinarske vele sile - gospodin Magi je naglasio da srpska domaća kuhinja ima specifičan identitet i da je poslednjih godina učinila prodor prema svetskim gastronomskim prostorima. Gastro fest je kao jugoistočni hram gastronomije prepoznao i Cezar Bartolini - šef kuhinje čuvenog Gordona Remzija i autor bestselera "Hrana i kuvanje u Argentini" u kom je objedinio šezdeset pet tradicionalnih recepata iz srca Južne Amerike. Bartolini je tokom trodnevnog boravka u Beogradu naučio mnogo o lokalnim specijalitetima koje svet tek otkriva i priznaje. On je izrazio nadu da će srpski kuvari i ugostitelji znati da iskoriste svoju šansu i nastaviti da nižu međunarodne uspehe.

Na svečanom zatvaranju Gastro festa Milovanu Mići Stojanoviću, Miru Bogdanoviću i Milijanu Stojaniću podeljene su zlatne lente prvog reda za posebne zasluge i promociju kulinarske profesije. Dubravki Janković, Cezaru Bartoliniju, Hrvoju Zirojeviću, Aleksandru Mihalevu i Mikiju Niniću kao ambasadorima srpske kuhinje u svetu dodeljene su zlatne plakete.

Na Beogradskom sajmu tokom poslednjeg dana Gastro festa u autentičnoj restauiranoj vojnoj kuhinji iz Prvog svetskog rata kuvao se vojnički pasulj, čime je obeležena stogodišnjica od najrazornijeg međunarodnog sukoba u dotadašnjoj istoriji koji je preoblikovao XXI vek. Kulinarska federacija Srbije je sav prihod od prodaje vojničkog pasulja uplatila Domu za decu ometenu u razvoju "Mladost" iz Bele Palanke.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg