Пређи на садржај

Mrkić na sednici Saveta bezbednosti UN

Извор: Викиновости


26. novembar 2012.
Njujork-  (Beta) Savet bezbednosti UN u utorak u Njujorku razmatra situaciju na Kosovu na sednici na kojoj će učestvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo spoljnih poslova, Mrkić će pored učešća na sednici Saveta bezbednosti imati i odvojen susret sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U srpskoj delegaciji biće i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju ohrabruje Beograd i Prištinu da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i da primene do sada postignute sporazume.

„Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren zamah da se Beograd i Priština postepeno, ali sigurno kreću ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regionu“, naveo je generalni sekretar UN.

U izveštaju za period od jula do oktobra 2012, Ban Ki Mun ocenjuje da je bilo pozitivnog razvoja u naporima vezanim za primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

„Pozdravljam uveravanja dobijena od Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti nastavku snažnog angažovanja u dijalogu koji vodi EU, rešavanju spornih pitanja mirnim sredstvima i zadržavanju njihove zajedničke evropske perspektive“, naveo je on.

Ban Ki Mun ocenjuje da konstruktivni koraci koji su preduzeti u posmatranom periodu po pitanju zajedničkog upravljanja prelazima i regionalne saradnje pružaju osnov za optimizam.

Izvor

[уреди]