Пређи на садржај

Mladić u petak prvi put pred sudijom

Извор: Викиновости


1. јун 2011.
Хаг-  (Beta) - Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić biće u petak 3. juna prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH.

Tribunal je saopštio da će je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana. Sud je u dosadašnjoj praksi uvek usvajao takve zahteve optuženih.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Извор[уреди]