Пређи на садржај

Mladić na mitingu u Banjaluci proglašen herojem

Извор: Викиновости


31. мај 2011.
Бања Лука-  (Beta) - Oko 10.000 ljudi okupilo se u utorak na banjalučkom Trgu Krajina na mitingu podrške uhapšenom haškom optuženiku i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Organizator protesta je Boračka organizacija RS (BORS), koja je odlučila da generala Ratka Mladića proglasi herojem odbrambeno - otadžbinskog rata.

Na miting podrške Mladiću autobusima su stigli građani iz svih delova RS, noseći srpske zastave, slike Ratka Mladića, kao i slike ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina i transparente na kojima, između ostalog, piše: "Mladić, srpski heroj", "Za sve nas si svetac" i "Rusijo majko, Srbijo maćeho".

Predstavnik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić poručio je da je Mladić "časno, ljudsko i oficirsko ime", pozivajući sve u RS na nacionalno jedinstvo kako bi se "očuvale tekovine odbrambeno - otadžbinskog rata".

Rogić je naveo da Haški tribunal i Sud BiH "pokušavaju da pišu lažnu istoriju u kojoj su samo Srbi zločinci, a Republiku Srpsku pokušavaju predstaviti kao zločinačku organizaciju". Rogić je predsednika Srbije Borisa Tadića nazvao "Brankovićem", a masa ga je nekoliko puta prekidala uzvicima "Ratko Mladić" i pogrdnim uzvicima na račun predsednika Srbije.

Protestni skup u Banjaluci protekao je bez incidenata, a obezbeđivale su ga jake policijske snage koje su bile raspoređene oko svih entitetskih institucija i diplomatskih predstavništava. Posle mitinga, manja grupa mladih krenula je ka zgradi konzulata Srbije uzvikujući "Ratko Mladić".

Извор[уреди]