Merkel: Dužnička kriza neće uticati na Zapadni Balkan

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. август 2011.
Загреб-  (Beta) - Problemi dužničke krize u nekim članicama Evropske unije (EU) neće uticati na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, izjavila je u nedelju nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Mi smo svim zemljama Zapadnog Balkana otvorili perspektivu da postanu članice EU i to zavisi isključivo od toga da li ispunjavaju uslove. Nećemo dozvoliti da druge zemlje stoje pred vratima zato što neke zemlje (EU) imaju problem s dugovima“, rekla je Angela Merkel u intervjuu Hrvatskoj-radio televiziji.

Ona je dodala da se „radi o toma da, na primer, Srbija razumno sarađuje s Kosovom, radi se o tome da je BiH potrebna vlada i radi se o tome da Makedonija reši spor oko imena s Grčkom“.

„To su sve zadaci koji moraju biti ispunjeni, ali to nema nikakve veze s tim što, na primer, Grčka, Portugal i Irska imaju problema i da zbog toga drugima oduzmemo perspektivu“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je rekla da će, između ostalog, u Hrvatskoj preneti poruku da se Zagreb aktivno zauzme da zemlje koje još nisu daleko otišle u procesu evrointetrgacija, na primer BiH, ostvare napredak, kao i da sukob Srbije i Kosova ne eskalira.

Nemačka kancelarka dolazi u ponedeljak u Hrvatsku, posle čega će kasno uveče stići u Beograd.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg