Manje poslovnog prostora nego u regionu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. април 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Beograd ima manje od 480.000 kvadrata poslovnog prostora u ponudi, što je oko tri puta manje nego u Bratislavi ili pet puta manje nego u Budimpešti, ocenila je u petak konsultantska kuća za nekretnine CB Ričard Elis.

Kako je saopštila ta konsultanska kuća, tržište poslovnog prostora u glavnom gradu Srbije je i dalje vrlo nerazvijeno u poređenju sa glavnim gradovima zemalja regiona. „U tom smislu postoji veliki prostor za dalji razvoj ovog segmenta tržišta u budućnosti, što pokazuje i veliki broj projekata koji su trenutno u izgradnji. Tako se u ovoj godini očekuje oko 90.000 kvadrata novog poslovnog prostora, čija je gradnja počela ranije“, navodi se u saopštenju.

Tokom prosle godine, zbog nižih cena zakupa poslovnog prostora, potpisano je 15 odsto više ugovora, tako da je na kraju godine bilo oko 50.000 kvadrata više novoizdatog prostora. Navodi se da se 55 odsto potpisanih zakupa odnosi na poslovne zakupe manje od 300 kvadrata, a čak 70 odsto za manje od 600 kvadrata, što je očigledno posledica globalne ekonomske krize i opšte tendencije smanjenja operativnih troškova poslovanja.


Извор[уреди]