Makedonski predsednik Ivanov optimista u pogledu budućnosti

Извор: Викиновости


1. септембар 2009.
Zagreb/ Hrvatska

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji je došao na funkciju u maju, ima više urgentnih pitanja na svom dnevnom redu. Među njima su pronalaženje rešenja grčko-makedonskog spora oko imena, dobijanje datuma za početak pregovora o prijemu u EU i sprovođenje bezviznih putovanja.

Predsednik takođe teži zatvaranju jaza između etničkih zajednica u Makedoniji. U ekskluzivnom intervjuu sa saradnikom SETimes Goranom Trajkovim, on razgovara o svojim planovima i politici.

SETimes: Kada ste postali predsednik počeli ste da se zalažete za "razuman kompromis" sa Grčkom oko pitanja imena. Šta je razuman kompromis? Da li biste podržali promenu imena Makedonija?

Đorđe Ivanov: Makedonija je poznata kao zemlja koja primenjuje kompromise i mirobljubiva rešenja u svojoj politici, uključujući spoljnu politiku. Stoga Makedonija, njeni lideri i građani, ostaju posvećeni strategijama dijaloga i kompromisa koje će doneti prijateljstvo, saradnju i prosperitet nama, našim susedima i celokupnom regionu.

Pokazali smo jasnu političku volju, jer Makedonija želi da ostavi ovaj problem iza sebe. Posrednik, naši partneri u EU i NATO-u, kao i mnogi grčki lideri, znaju da neprincipijelni kompromis neće doneti bilo kakvo dobro bilo kojoj od naših zemalja. Razlog je to što posramljena i uvređena zemlja ne može da bude pravi saveznik ili prijatelj.

Zato je jednostavno "razumno" da se svim budućim rešenjima i kompromisima uzme u obzir potreba da se ne uvredi ili zanemari identitet i dignitet naših građana. Političko rukovodstvo zemlje može da razmatra samo takve vrste kompromisa -- koji uvažavaju tradicije, vrednosti i identitet građana.

SETimes: Kakva je uloga Makedonije u regionalnoj saradnji?

Ivanov: Makedonija je bila i ostaje ključni faktor za stabilnost i bezbednost u regionu Balkana. Mi smatramo da našom politikom konstantnog povećanja saradnje sa svim susedima i aktivnom ulogom u regionalnim inicijativama, naša zemlja postaje jača i prosperitetnija i podržava bezbednost i razvoj celokupnog regiona.

SETimes: S obzirom da Makedonija već ima status zemlje kandidata za prijem u EU, da li očekujete da će uskoro dobiti datum za početak pregovora?

Ivanov: Makedonija, njeni lideri, svi relevantni politički faktori i celokupno društvo snažno su posvećeni procesu evropske integracije. Naša zemlja je pokazala veliku političku volju u ovom procesu, a naše društvo se konstantno reformiše i dostiglo je najviše evropske standarde na mnogim poljima. Više je nego jasno da Makedonija ima jaku političku volju i odlučnost, kao i potrebni institucionalni kapacitet da uspešno prođe kroz ovaj proces.

SETimes: Nedavno je Evropska komisija dala Makedoniji zeleno svetlo za liberalizaciju viznog režima. Kakvu vrstu uticaja očekujete da će imati ta odluka?

Ivanov: Proces liberalizacije viznog režima biće veliki pokretač evropskog načina života i duha svakog građanina Makedonije. Time će se širom otvoriti vrata kulturnoj, obrazovnoj i poslovnoj saradnji naših građana sa građanima, preduzećima i institucijama sa celog kontinenta. To je od ključnog značaja za dalju evropeizaciju naše zemlje.

Modernizacija našeg društva u raznim sektorima, funkcionalna tržišna ekonomija, pa čak i izgledi za privlačenje [stranih direktnih investicija] u zemlju povećali su se sa ovim novim događajem. Ja čvrsto verujem da je to veliki korak u procesu ostvarivanja brzog i održivog razvoja našeg društva i naše integracije u EU.

SETimes: Nedavno ste posetili Hrvatsku koja je već u procesu pregovora o pridruživanju EU. Šta su bile glavne teme razgovora sa hrvatskim predsednikom Stipom Mesićem?

Ivanov: Moja zvanična poseta Hrvatskoj bila je vrlo produktivna i prijateljska. Makedonija i Hrvatska imaju tradicionalno prijateljske odnose i prošle su zajedno kroz mnoge procese u regionu. Naše zemlje dele posvećenost regionalnoj saradnji i punoj evroatlantskoj integraciji.

Otišli smo u Hrvatsku sa velikom poslovnom delegacijom da bi promovisali mogućnosti za ekonomsku saradnju. Mislim da će prijateljski odnosi između dve zemlje biti dodatno pojačani kroz snažne veze naših poslovnih zajednica.

SETimes: Kako planirate da premostite etničke podele u makedonskom društvu?

Ivanov: Multikulturni karakter našeg društva su evropske i makedonske vrednosti. Čak šta više, mehanizmi za zaštitu etničkog, verskog i kulturnog identiteta građana i zajednica koje su integrisane u makedonski ustav je hrabro rešenje i svetao primer za svako moderno društvo.

Ohridski sporazum je pružio čvrst okvir za jedinstvo zemlje i naših građana i dodatno je pojačao povezanost makedonskog društva.

Tokom mog predsedničkog mandata, [kroz] sve moje inicijative, projekte i aktivnosti ulažem napore da promovišem poverenje i saradnju između različitih zajednica, kao i između građana koji dolaze iz različitih etničkih i verskih zajednica. Uvek ću naglašavati našim političkim liderima, ali i drugim relevantnim faktorima u našem društvu da moraju da promovišu te vrednosti naše zemlje, jer one predstavljaju autentičan identitet i stvarnu snagu makedonskog društva.

Извор[уреди]