Kultura i sport: Dinosaurusi lutaju Istrom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. август 2009.
Zagreb/ Hrvatska

Prvi hrvatski Park iz doba Jure otvoren je u Poreču, u Istri, sa osam pokretnih dinosaurusa dužine između 16 i 24 metra. Park, čija je izgradnja koštala 1,2 miliona evra, drugi je te vrste u Evropi. Prvi je napravljen u Poljskoj.

Vođa grupe U2 Bono mogao bi da izgubi svoj pasoš Bosne i Hercegovine (BiH), zbog lokalnih zakona koji ne dozvoljavaju izdavanje "počasnih" ličnih isprava. Bono je dobio počasni pasoš 1997. godine od pokojnog predsednika Alije Izetbegovića, kao priznanje za njegove prijateljske odnose sa BiH.

U memorijalnoj kući Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, položen je kamen temeljac u nedelju (16. avgusta) u Kodžadžiku, u Makedoniji, gde se nalazila kuća njegovih roditelja. Ceremoniji su prisustvovali turska ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Mileska i zamenik ministra kulture Nihat Gul. Memorijal, koji će koštati 650 hiljada evra, biće sagrađen na temeljima stare rezidencije Ataturkovog oca - Alija Rize.

Španska ambasada u Tirani započela je sedmo izdanje Nedelje španskog filma u ponedeljak (17. avgusta) u Albaniji, u gradu Pogradecu.

Извор[уреди]