Kultura i društvo: Zlato za hrvatsku atletičarku Vlašićevu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. август 2009.
Zagreb/ Hrvatska

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić osvojila je u četvtrak (20. avgusta) zlatnu medalju u skoku u vis na Svetskom atletskom prvenstvu 2009. koje je održano u Berlinu. Nijedna druga takmičarka nije uspela da preskoči 2,04 m koliko je skočila Vlašićeva. Ona je pokušala da postavi novi svetski rekord na visini 2,10 m, ali nije uspela u tome.

Olga Fresenko-Aleksa je sa pesmom "Ostani sa mnom" osvojila glavnu nagradu na nacionalnom muzičkom festivalu Mamaja 2009. koji je održan u Rumuniji od četvrtka (20. avgusta) do nedelje. Nagrada je automobil Škoda Fabija, saopštio je Nikusor Konstantinesku, član okružnog veća Konstance.

Preko 85.000 ljudi posetilo je u Parizu izložbu "Riznica bugarskih ikona", saopštilo je u subotu (22. avgusta) ministarstvo kulture. Osamdeset ikona biće izloženo u muzejskom hramu Sveta kapela u dvorcu Vinsene u Parizu do kraja avgusta. Izložba je posvećena 130. godišnjici diplomatskih odnosa Bugarske i Francuske.

Ovogodišnje Struške večeri poezije privukle su u Makedoniju od četvrtka (20. avgusta) do nedelje više od 70 pesnika iz 50 zemalja. Zbog velikog interesovanja za dobitnika ovogodišenjeg Zlatnog venca slovenačkog pesnika Tomaža Salamuna, organizatori su održali specijalnu prezentaciju njegovog rada. Četrdeset osme Struške večeri poezije završene su čitanjem svetske poezije.

Hrvatski motociklista postavio je novi Ginisov rekord. Damir Kovačić vozio je svoj motocikl 1.725.55 kilometara za 24 sata na trkačkoj stazi Grobnik u zapadnoj Hrvatskoj. Stari rekord iznosio je 1.508 kilometara za 24 sata.

Mis Kosova Marigona Draguša, 18, proglašena je drugom pratiljom na ovogodišnjem izboru za Mis Univerzum, izvestili su u ponedeljak (24. avgusta) lokalni mediji. Mis Venecuele Stefanija Fernandez pobedila je na tom takmičenju održanom na Bahamima.

(Razni izvori – 19/08/09-26/08/09)

Извор[уреди]