Kilogram će morati na dijetu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. januar 2013.
Njujork/ SAD (Beta) Kilogram će možda morati na dijetu, pošto se cilindrični komad metala koji definiše osnovnu jedinicu mase „ugojio“ za nekoliko desetina miligrama usled spoljne kontaminacije, pokazala je upravo objavljena studija američkog časopisa Metrologija, a prenosi Foks njuz.

Zbog ovakvog razvoja situacije, svaka država koja poseduje primerak ovog standarda mase, tzv. međunarodnog prototipa kilograma (MPK), ima neznatno različitu definiciju kilograma, što može da pokvari naučne eksperimente za koje su potrebna vrlo precizna merenja.

Posledice se, kako ukazuje studije, mogu osetiti i u međunarodnoj trgovini, u slučaju predmeta i dobara čija su stroga ograničenja prometa upravo zasnovana na težini - poput radioaktivnih materijala.

Međutim, „višak“ bi se mogao ukloniti bez oštećenja MPK-a uz pomoć ozonskog i ultraljubičastog zračenja, navodi se u januarskom broju Metrologije.

Ova tehnologija čišćenja bi mogla naširoko da bude usvojena kao način da se standard osnovne jedinice mere održava konzistentnim.

Prema rečima Ričarda Dejvisa, metrologa-konsultanta pri Međunarodnom birou za težinu i mere u Parizu, radi se o praktičnoj tehnici za koju nije potrebno previše investiranja i novca, što je potencijal za široko prihvatanje. Dejvis nije učestvovao u izradi studije, navodi Foks njuz.

Kilogram je postao međunarodni standard 1875. godine, a tada je napravljen cilindrični komad mase ili MPK. On se sastoji od legure platine i iridijuma, visine i prečnika 39 milimetara koji je čuvan u Međunarodnom birou za težine i mere.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg