Kabašijev iskaz sa suđenja Ljimaju uveden u dokaze

Извор: Викиновости


24. август 2011.
Хаг-  (Beta) - Na ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, pretresno veće je u sredu odlučilo da u dokaze uvede iskaz koji je svedok Šefćet Kabaši 2005. dao na suđenju Fatmiru Ljimaju.

Kabaši je u prethodna dva dana odbio da odgovara na pitanja tužioca o događajima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, gde su po optužnici u leto 1998. počinjeni zločini nad Romima, Albancima i Srbima. Kabaši je bio stražar u tom logoru. Tadašnji zapovednik OVK u području Dečana, Haradinaj je, zajedno sa potčinjenima Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema pritvorenicima u tom logoru.

Donoseći odluku da u dokaze uvrsti Kabašijevo svedočenje na suđenju Ljimaju, takođe zapovedniku OVK, pretresno veće je utvrdilo da je on u utorak u sudnici potvrdio istinitost tog iskaza, iako je „sebe proglasio nesposobnim ili nevoljnim da odgovara na pitanja“.

Iz odluke veća proizlazi da je Kabaši, na suđenju Ljimaju, spomenuo dve žrtve iz optužnice protiv Haradinaja, Skendera Kućija i Pala Krasnićija i opisao zbivanja u logoru. Odbrana optuženih zatim je imala priliku da unakrsno ispita svedoka Kabašija o tom iskazu.

Извор[уреди]