Пређи на садржај

Kabaši odbija da svedoči

Извор: Викиновости


22. август 2011.
Хаг-  (Beta) - U nastavku ponovljenog suđenja Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, ključni svedok optužbe Šefćet Kabaši odbio je da odgovara na dalja pitanja tužioca, negirajući da je razlog za to strah.

Kabaši je, međutim, rekao da su „svedoci, očevici ili ubijeni ili su nestali“ i da je on „srećan što je još živ“.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Bakone Molotoa da li je „uplašen da svedoči i da li strahuje za svoj život zato što su drugi svedoci ubijeni ili su nestali“, Kabaši je, uz osmeh, odgovorio se ne plaši.

„Mislim da je nevažno, beskorisno i nepravedno da svedočim...iako želim da kažem neke stvari“. Tribunal je Kabašija već optužio za nepoštovanje suda zato što je 2007. odbio da svedoči na prvom suđenju Haradinaju.

Svoj položaj, Kabaši je sudijama pokušao da objasni, kako je rekao, primerom. „Ako svedok svedoči o zločinima i prepozna počinioce, a počinioci su na slobodi i nikada nisu pritvoreni i nije im suđeno, kako da verujem tužilaštvu da je učinilo sve što je moglo...Svedoci su nestali ili su odbili da dođu...Očevici su ili ubijeni ili su nestali. Ja sam srećan što sam još živ“, rekao je. .

Ponavljajući da ne„ može da ništa doda“, Kabaši je rekao: „Možete da učinite šta god želite - da me ubijete ili me zatvorite...Ja bih vas lepo zamolio da me pustite...Nisam u stanju da govorim o tome“.

Tokom saslušanja, tužilac je svedoku predočio i njegovu izjavu sa suđenja drugom zapovednku OVK Fatmiru Ljimaju u kojoj je opisao šta se dogodilo Kućiju i Krasnićiju. Kabaši je uzvratio pitanjem „zašto je on kolaborator, koga tužilaštvo traži“. „Tužilaštvo nije uradilo svoj posao...Celo moje selo zna ko je oteo Kućija i zašto sam baš ja potreban tužilaštvu da svedočim“, rekao je Kabaši.

Извор[уреди]