Josipović: Vrata za saradnju nisu zatvorena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. decembar 2012.
Hrvatska -  (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da vrata za dobru saradnju Hrvatske i Srbije nisu zatvorena, ali da njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u ovom trenutku ne bi imao smisla.

Povodom presude Tribunala u Hagu kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, Josipović je u intervjuu za TV B-92 rekao da je procena nezavisnog suda, a ne Hrvatske da oni nisu počinitelji zločina, ali da to ne znači da nije bilo zločina nad srpskim stanovništvom.

„Ljudi jesu ubijani, kuće jesu spaljene, ali dva generala nisu kriva“, kazao je Josipović i dodao da presuda Tribunala ne umanjuje potrebu Hrvatske da procesuira ratne zločince.

O eventualnom susretu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao da takvi sastanci imaju simboličku funkciju, ali da je Nikolić izneo „neka stanovišta zbog kojih je teško očekivati da bi se ta funkcija ostvarila u Hrvatskoj, a i u Srbiji“.

Josipović je ipak istakao da je „svima jasno da su i za Hrvatsku i za Srbiju dobri odnosi od suštinskog značaja“ i izrazio uverenje da „vrata nisu zatvorena“, iako su, kako je dodao, u ovom trenutku odnosi „ledeni“.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg