Josipović: Nerealno je očekivati isti pogled na istoriju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. novembar 2012.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju, ali da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

„Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanju svake žrtve“, rekao je Josipović u razgovoru za zagrebački Večernji list povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

„Uveren sam da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve“, poručio je Josipović upitan hoće li Hrvatska „ikada dočekati pravo izvinjenje iz Srbije zbog agresorske politike i osvajačkog rata“.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti.

Izvor[уреди]