Josipović: Čermak i Blaškić krive osobe u Hagu

Извор: Викиновости


22. септембар 2011.
Загреб-  (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u sredu uveče da Haški tribunal nije do kraja iskoristio mogućnost da se ispune načela pune pravednosti i jednakih kriterija.

On je za Hrvatsku radioteleviziju objasnio svoju izjavu da u Hagu sede krivi ljudi, koju je dao u razgovoru sa hrvatskim iseljenicima u Njujorku, rekavši da su to Tihomir Blaškić i Ivan Čermak. Prema njegovim rečima, takvih slučajeva je bilo i na srpskoj, bosanskoj i albanskoj strani.

Na pitanje da li je mislio i na generala Antu Gotovinu kao „krivu osobu u Hagu“, Josipović je odgovorio da nije spominjao imena.

On je podsetio na presude vezane uz zločine u Vukovaru i dodao da mnogi visokorangirani zapovednici nisu završili u Hagu, kao i da je bilo i zločina prema građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj koji nisu bili procesurirani.

Izazio je, međutim, zadovoljstvo da je Hrvatska „promenila priču“.

Hrvatski presednik, koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, istakao je da je jako važno da svi zločini počinjeni u ratu budu pravedno kažnjeni kako bi žrtve imale osećaj pravde i kako bi se mogli graditi zdravi odnosi. On je izrazio očekivanje da će Haški tribunal pravedno presuditi sve predmete.

Извор[уреди]