Пређи на садржај

Jeremić zakazao debatu o Hagu u Generalnoj skupštini UN

Извор: Викиновости


19. novembar 2012.
Njujork/ SAD (Beta) Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić zakazao je za 10. april sledeće godine javnu raspravu u Generalnoj skupštini o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja, ocenivši da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN.

Jeremić je izrazio uverenje da istinsko pomirenje u regionu nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, i najavio da će debata biti otvorena ne samo za predstavnike država već i za akademsku zajednicu, istaknute pojedincea i građanska udruženja.

„Odluka žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim delovima sveta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih. Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću.

Smatram da puno razumevanje rada Haškog tribunala i njegovih posledica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigde ne bi desilo da zlodelo bude amnestirano i proglašeno za vrednost. Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlašćenja, i kao izabrani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda“, kaže se, između ostalog u saopštenju.

Izvor[уреди]