Izostala koordinacija Vlade i NBS

Извор: Викиновости12. јануар 2010.
BEOGRAD, 12. januara 2010. (Beta) - Saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda Stojan Stamenković u utorak je ocenio da slabljenje domaće valute u odnosu na evro krajem prošle i početkom ove godine nije dramatično, ali da bi bilo blaže da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije bolje sarađivali u planiranju trgovine na deviznom tržištu.

Stamenković je na promociji novog broja biltena Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije "Makroekonomske analize i tenderi" istakao da je na rast deviznog kursa uticalo više faktora.

"Na kraju prošle godine bila je povećana tražnja za devizama zbog otplate prispelih obaveza, zatim je Narodna banka Srbije (NBS) smanjila referentnu kamatnu stopu i dinarski deo obevezne rezerve banaka, a država je na tržište ubacila dinare prodajom deviza dobijenih od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na osnovu specijalnih prava vučenja u iznosu od 422 miliona evra", rekao je Stamenkovih.

Dodatno je na jačanje evra, kako je rekao, uticala isplata novčane naknade po osnovu prava na besplatne akcije, koja je 6. januara uplaćena na račune 4,8 miliona građana. "Po tom osnovu je na tržište plasirano oko osam milijardi dinara, što je dvostruko veća suma od jednomesečne mase zarada u javnim preduzećima", naveo je Stamenković.

Ocena saradnika Ekonomskog instituta je da se sporenja o deviznom kursu svode na sukob dva interesa - zaštitu dužnika koji nisu dobro iskoristili uzete pozajmice i zaštitu budućih investitora.


Извор[уреди]