Hrvatski MIP odbacuje Nikolićeve izjave o Hrvatskoj

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. novembar 2012.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je u ponedeljak da je „neprijatno iznenađeno“ poslednjim izjavama srpskog predsednika Tomislava Nikolića, navodeći da one „nimalo ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu“ i loša su poruka za odnose Hrvatske i Srbije, prenosi hrvatska agencija Hina.

Nikolić je u intervjuu za beogradski Kurira rekao povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da odnosi Srbije i Hrvatske „ne idu dobro“.

Srbija mora da traži način da s Hrvatskom sarađuje u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa, ali je „očigledno da sa državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da saradjujete“, rekao je Nikolić.

„Odlučno odbacujemo sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu... U slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nesumnjivo konstatuje da te dve osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vreme rata na teritoriji Hrvatske, kao i da se u operaciji 'Oluja' nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu“, kaže se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Dodaje se da su visoki hrvatski zvaničnici više puta naglasili da to ne znači negiranje zločina koji su pojedinci počinili na hrvatskoj teritoriji, ni s hrvatske ni sa srpske strane.

„Hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja da procesuira pojedince osumnjičene za pojedine zločine“, ističući da se uvek radi o „konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima“, a ni u kojem od tih slučajeva „nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi“, ističe se u saopštenju.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg