Hrvatska poništava optužnice iz Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. септембар 2011.
Загреб-  (Beta) - Vlada Hrvatske usvojila je u četvrtak predlog zakona kojim se poništavaju određeni pravni akti bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije koji se odnose na poslednji rat u Hrvatskoj.

Predloženi zakon je odgovor na optužnice za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991, koje su iz Beograda nedavno stigle u Hrvatsku protiv oko 40 hrvatskih državljana, među kojima i nekoliko ratnih rukovodilaca.

Tim zakonom se, kako je rečeno na sednici vlade, žele zaštiti hrvatski državljani od prave agresije iz Srbije.

Protiv predloga zakona glasao je jedino potpredsednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodan Uzelac.

Ukoliko Sabor usvoji predloženi zakon, postaće ništavni svi pravni akti Srbije, bivše JNA i bivše SFRJ kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani za ratne zločine u poslednjem ratu u Hrvatskoj. Predloženi zakon navodi da je vođenje takvih postupaka u isključivoj nadležnosti Hrvatske.

Premijerka Jadranka Kosor podsetila je na sednici vlade na sve zakone koje Hrvatskoj garantuju samostalnost i nezavisnost, i kojima je bivša JNA proglašena agresorom.

„Hrvatska ima legitimno pravo i dužnost da zaštiti svoj suverenitet i samostalnost, i ne dopusti mešanje bilo koje druge države u hrvatsko pravosuđe“, istakla je premijerka podsetivši i na srpski Zakon o organizaciji naldežnosti državnih organa u postupku za ratne zločine iz 2003.

Извор[уреди]