Herta Miler održala tradicionalnu besedu pre uručenja

Извор: Викиновости7. децембар 2009.
STOKHOLM, 7. decembra 2009. (Beta-AP/AFP) - Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Herta Miler (Mueller) izjavila je večeras u Stokhlomu da je počela da piše kada više nije bilo moguće govorom opisati situaciju u Rumuniji u vreme režima Nikolaea Čaušeskua.

"Suočena sa strahom od smrti, moja reakcija je bila žudnja za životom. Žudnja za rečima. Jedino je vihor reči mogao da utiče na moje stanje", ispričala je Herta Miler u tradicionalnoj pristupnoj besedi, koja prethodi zvaničnoj ceremoniji uručivanja nagrade u četvrtak.

Rumunska spisateljica nemačkog porekla istakla je da diktaroski režim ljude lišavaju dostojanstva.

Herta Miler (56) je pročitala na nemačkom tekst "Svaka reč zna mnogo o tom začaranom krugu", u kojem je opisala život u Rumuniji.

"Ono što je nemoguće reći, može se napisati. Pošto je pisanje nemi akt, to je kao posao koji potiče iz glave i ide prema ruci, a zaobilazi usta. Pod diktaturom, mnogo sam pričala... Moje reči su skoro uvek imale nesnosne posledice. Ali je pisanje počelo u tišini, u tom stepeništu fabrike, kada sam iz sebe htela da izvučem nešto više nego što izgovorena reč to dozvoljava", rekla je ona.

Извор[уреди]