Hapšenje Mladića važan dan za porodice žrtava

Извор: Викиновости


26. мај 2011.
Београд-  (Beta) - Hapšenje Ratka Mladića važan je dan za celokupnu međunarodnu pravdu, izjavila je u četvrtak u Beogradu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Eštonova je posle potpisivanja sporazuma o saradnji u razmeni poverljivih informacija između EU i Srbije pohvalila srpske vlasti za ono što su učinile u privodjenju pravdi Ratka Mladića, ali je takođe naglasila da se danas treba setiti i porodica žrtava. "Danas je veoma važan dan za sve porodice žrtava i rođake i zato treba danas da ih se setimo", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je u akciji hapšenja odbeglog haškog begunca Ratka Mladića nije korišćeno vatreno oružje niti je pružan otpor.

Dačić je na konferenciji za novinare naveo da su u hapšenju Mladića učestvovali zajedno pripadnici MUP-a i BIA i dodao da je u zajedničckoj akciji u selu Lazarevo kod Zrenjanina pronađeno lice koje je kasnije identifikovano kao Ratko Mladić.

Eštonova je naglasila da je potpisivanjem sporazuma Srbija uradila značajan korak napred ka Evropskoj uniji. "Nadam se da će uskoro biti potpisan i sporazum o učešću Srbije u mirovnim misijama Evropske unije", rekla je Eštonova. Ona je dodala da sporazum koji je danas potpisan omogućava razmenu dokumenata sa oznakom "poverljivo" između Srbije i EU.

Sporazum sa visokom predstavnicom EU potpisao je ministar policije Ivica Dačić, a potpisivanju je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Извор[уреди]