Пређи на садржај

Hakerska osveta zbog hapšenja Asanža

Извор: Викиновости


8. децембар 2010.

Grupa hakera izvršila je napad na kompanije koje su uskratile svoje usluge Vikiliksu, po svemu sudeći iz odmazde zbog hapšenja lidera te organizacije, Džulijana Asanža.

Grupa pod nazivom „Anonimni“ preuzela je odgovornost za rušenje vebsajta kompanije „Masterkard“, u okviru „Operacije osveta“. Kompanija za izdavanje kreditnih kartica objavila je u ponedeljak da neće prenositi donacije Vikiliksu, koji je izložen političkom pritisku zbog objavljivanja poverljivih diplomatskih depeša Sjedinjenih Država.

Hakeri, koji sebe nazivaju „haktivistima“, i tvrde da se bore protiv cenzure, takođe su oborili sajt švajcarske banke „Post fajnens“ koja je zatvorila bankovni račun Džulijana Asanža.

U međuvremenu, australijski ministar spoljnih poslova Kevin Rad izjavio je da za objavljivanje tajnih telegrama okrivljuje Sjedinjene Države, a ne Asanža. Rad je izjavio da oni koji su prvobitno predali ta dokumenta Vikiliksu, pravno gledano snose krivicu što su ona distribuirana preko Asanžovog vebsajta. Rad ocenjuje da curenje dokumenata ukazuje na probleme u američkoj zaštiti tajnih podataka.

Džulijan Asanž se u utorak predao policiji u Londonu i određen mu je pritvor bez mogućnosti kaucije, na osnovu zahteva za izručenje iz Švedske, gde je osumnjičen za silovanje. Švedska tužiteljka Marijen Naj kaže da istraga nema nikakve veze sa Vikiliksom i da nema nameru da izruči Asanža Sjedinjenim Državama, ukoliko on bude izručen Švedskoj.

Izvori[уреди]