Hadžić u ponedeljak pred sudijama

Извор: Викиновости


Аутор:Christian Maréchal
Аутор:Christian Maréchal
Најновије вести у вези Горана Хаџића

24. јул 2011.
Хаг-  (Beta) - Bivši vođa Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić biće u ponedeljak izveden pred sudije Haškog tribunala da bi se izjasnio o krivici po 14 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Hadžić ima pravo da odloži izjašnjavanje o krivici za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca. Prvo pojavljivanje Gorana Hadžića pred Tribunalom zakazano je za 16.00. Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je u petak, po Hadžićevom izručenju, da će optužnica protiv Hadžića biti izmenjena, ali da će i u njoj biti 14 tačaka, kao i u dosadašnjoj.

Prvobitnom optužnicom Hadžiću se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka. Streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991, jedan je od najtežih zločina za koje je optužen Hadžić.

Hadžić je u vreme obuhvaćeno optužnicom bio premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a kasnije i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Извор[уреди]