Hag bio paravan za Kosovo

Извор: Викиновости12. август 2011.
(Beta) - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da su se „obistinile njegove slutnje da je haški uslov bio samo paravan za Kosovo“.

„To je bilo evidentno dan posle izručenja Karadžića 2008, kada se na sastanku Saveta ministara EU u Briselu gotovo nisu ni osvrnuli na to. Kada smo izručili Mladića, odmah su tražili Hadžića. To je svojevrsna hipokrizija koju Evropa demonstrira prema nama. Kosovo sada izbija kao glavni uslov, i to građanima moramo otvoreno reći“, rekao je Ljajić za sutrašnje Večernje novosti.

Ljajić je kazao „da ne može da garantuje“ da u kasnijim fazama integracija pred Srbiju neće biti postavljen izbor - Kosovo ili EU.

„Čak i da nismo uhapsili Hadžića, zbog izručenja Mladića dobili bismo status kandidata. Ali, datum je još neizvestan, jer EU očekuje konkretan napredak u pregovorima Beograda i Prištine. Borimo se da ga dobijemo, ali lopta nije u našem dvorištu“, rekao je Ljajić.

Na pitanje da li je rešenje u podeli Kosova ili je već na delu integracija severa sa teritorijom koju kontrolišu prištinske vlasti, on je kazao da je Slobodan Milošević bio poslednji srpski političar koji je mogao da diktira rešavanje kosovskog problema, jer je imao faktičku vlast na KiM.

„Tad je propuštena velika šansa za mnoge solucije koje su povoljnije od ove koju imamo sada. Da je tada neko Albancima ponudio podelu, verujem da bi se većina izjasnila za to. Sad imamo nove okolnosti i pominjanje podele je potpuno kontraproduktivno“, naveo je Ljajić.

Извор[уреди]