Пређи на садржај

Grupo de bailarines Sirenis

Извор: Викиновости17. август 2009.

Плесна група се спрема за шоу

Варадеро/ Куба Недељу дана незаборава у Варадеру и Куби! Овога пута није било у питању плажа, море, изванредна кубанска храна, традиционална кубанска гостопримљивост или лепота заласка сунца. Овај пут ваш репортер је имао прилику да проведе пет незаборавнох ноћи са члановима плесне групе Сирене Grupo de bailarines Sirenis.

Први дан боравка у Варадеру, као и увек, је био дан посматрања где шта има и како на најбољи начин провести недељу дана одмора на Куби. Посао око тога је већ прво веће био олакшан и практично решен. Ноћни шоу је почео у 21:30 у комплексном театру са кубанском плесном групом. Почетак представе је личио на стандарну туристичку забаву коју редовно организују хотели или туристичке агенције у оквирима својих аранжмана. Каква грешка!

Прво су се на бини појавила четири плесна пара са репертоаром класичних кубанских игара. Декор, костими и плес су заокупили пажњу гледалишта. Током извођења колажне плесне тачке Карипских ритмова салсе, меренге, бачате и регетона су се укључила још четири плесна пара и наредних сат по времена је пролетело.

Вашег извештача Лалета је заинтересовало да их мало ближе упозна и сазна ко су ови млади људи, које су им мотивације и ко их организује. Ступио сам у контакт са Ернестом, аниматором и духовним вођом групе. После кратког упознавања и мог представљања као репортера Викиновости на српском језику, Ернесто се љубазно одазвао да да неке основне информације о групи.

Лале Добро вече господине Ернесто, да ли бисте били љубазни да нам испричате нешто о вашој забављачкој групи која је вечерас одушевила присутну публику.

Ернесто Као прво, добро вече и вама и добродошли у Варадеро и Кубу. Ова група је група која живи заједно и развија се годинама. Ми, као чланови групе остајемо са групом низ година и временом нам се прикључује по неки нови члан а по неки од старих одлази. Одлази или за новом каријером на државној телевизији или у некој од званичних државних плесних група, тако да је веома тешко рећи када је група настала и докле ће трајати.

Лале Па ипак можете нешто рећи о овој садашњој постави?

Ернесто Могу како да не, заједно смо, бар већина ево пуне три године. Имамо двадесет и петоро чланова групе, од којих су шеснаест плесача, пет музичара и један д-џеј, два певача и два аниматора уједно и кореографа. Аниматори уједно брину о свему, уговарају наступе и брину о свему што може да утиче на наступ ове јединствене групе.

Док је трајао овај разговор, пришао нам је и шеф групе Отто радознао, да би видео о чему се ради и о чему то нас двојица причамо. Прво сам се ја представио а приликом његовог представљања мени рекао ми је своје име али са напоменом да име Ото морам да напишем са два Т, Отто. Рекао сам му да ћу овај интервју писати ћирилицом и да то баш не иде, али он је инсистирао да ће то бити још више коол. Па да му испунимо жељу.

Убрзо су нам се прикључили још неки од чланова групе који су, када су сазнали о чему је реч, почели да набацују информације један о другоме ко је какав и почели су да збијају шале како ће постати популарни у Европи. Цела конверзација је сада почела да тече на мешавини шпанског и енглеског језика... Тако да од званичног интервјуа је остало то што сам успео да забележим пре њиховог доласка.

Група на репертоару има више од 120 плесних тачака и исто толико кореографија. Чланови групе су у оквирним годинама од 20 па до 24, наравно са изнимкама које се могу јавити код изузетно талентованих две године горе или доле

—изјавио је један од двојице шефова групе Отто

Наредне четири вечери су протекле у ритмовима кубанске, интернационалне, диско и класичне музике. Наравно, све је било декорирано са шеснаест незаборавних плесача који су на изненађење публике једно читаво веће посветили класичној музици и балету. Који професионализам!

Звезде групе су, иако то нико из групе није хтео да потенцира, двоје младих перспективних играча Рикардо и тамнопута кубанска лепотица Клаудија. Пред њима је у сваком случају веома блистава каријера плесача било у кубанским оквирима или ако их примети неки страни менаџер који буде имао прилике да види њихов потенцијал.

У сваком случају и да не буде ништа од свега тога, ова група младих људи живи свој живот пуним дахом и за ових седам дана још их никада нисмо видели ненасмејане увек су били спремни да одговарају на питања и на температури од 34-37°C да заиграју из луди плесни ритам.

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.