Пређи на садржај

Goodyearov savet autobuskim prevoznicima za predstojeći period godišnjih odmora

Извор: Викиновости

6. jun 2018.
(Назив извора) - Sezona godišnjih odmora je pred nama, s tim u vezi Goodyear savetuje autobuske prevoznike da svoja vozila, namenjena kako turističkim tako i međugradskim vožnjama, opreme pneumaticima specijalno razvijenim za autobuse. Izbor namenskih pneumatika kao što je Goodyear Marathon Coach, obezbeđuje dobre performanse tokom cele godine, veliki broj pređenih kilometara i malu potrošnju goriva, dok putnicima nudi maksimalnu udobnost u vožnji.

Savremeni autobusi su neverovatno sofisticirani jer imaju snažne motore i omogućavaju veliku brzinu putovanja, a osim toga putnici postavljaju vrlo visoke zahteve za udobnost i tihu vožnju. Novijim autobusima stvarni problem predstavljaju kraći vek trajanja pneumatika i njihovo neravnomerno habanje. Zato je Goodyear razvio pneumatike podesne upravo za poslednju generaciju vozila za prevoz putnika. Pneumatik Goodyear Marathon Coach zadovoljava potrebe putnika i autobuskih prevoznika jer omogućava veliku kilometražu, niske troškove po kilometru, dobre performanse tokom cele godine i visok nivo udobnosti vozačima i putnicima.

Pneumatik Goodyear Marathon Coach za celu godinu[уреди]

Pneumatik Goodyear Marathon Coach odlikuju oznake M+S i 3PMSF (snežna pahuljica na alpskom vrhu) koje potvrđuju da ispunjavaju zahteve koje zakonskom regulativom postavlja sve više evropskih država za zimske pneumatike u određenim periodima u godini odnosno određenim uslovima. U glavne karakteristike gazećeg sloja pneumatika spadaju čvrst rameni deo i asimetričan dezen koji omogućavaju veći broj pređenih kilometara i ravnomerno habanje. Gazeći sloj ima pet rebara, od kojih četiri odlikuju lamele "Flexomatic" koje poboljšavaju prianjanje i performanse pri kočenju. Na ramenom delu ima više gume za habanje, što je pre svega dobrodošlo zbog efekta nezavisnog amortizera. Čvršći gazeći sloj na spoljnoj strani pneumatika odupire se silama koje izaziva visoko težište vozila. Lamele pod oštrim uglom u drugom rebru sprečavaju neravnomerno habanje i olakšavaju upravljanje i održavanje smera. Ugao radijalnih lamela u trećem i četvrtom rebru je više tup, što prvenstveno doprinosi boljem prianjanju pneumatika i daje mu uravnotežene vozne karakteristike. Dezen pneumatika odlikuju takođe kanali koji sprečavaju hvatanje kamenja i njihov prodor u gazeći sloj.

Da bi performanse pneumatika bile optimalne, morate da ih montirate onako kako se zahteva. Kod jednostruke montaže na upravljačku i prateću osovinu pneumatici se montiraju tako da spoljno rame pneumatika bude sa lamelama na spoljnoj strani vozila. Kod dvostruke montaže na pogonsku osovinu spoljna ramena jednog para pneumatika moraju biti na suprotnim stranama, što znači da je unutrašnje rame jednog pneumatika montirano uz unutrašnje rame drugog pneumatika u paru.

Prednosti pneumatika Marathon Coach dokazuju takođe i ocene na EU oznakama jer je za stepen iskorišćenja goriva i prianjanje na mokroj podlozi svrstan u klasu B, a za spoljašnju buku pri kotrljanju koja iznosi 69 dB ima na oznaci samo jedan talas. Pneumatik se proizvodi u dimenziji 315/80R22.5, a njegov indeks nosivosti je 156/150 (154/150), što je osovinsko opterećenje od 8.000 kg (13.400 kg).

Zimski pneumatik Goodyear Ultra Grip Coach[уреди]

Goodyear Marathon Coach je pneumatik za celu godinu, a Goodyear proizvodi i pneumatik Ultra Grip Coach - namenski zimski pneumatik za pogonsku osovinu autobusa. On takođe nosi obe oznake, M+S i 3PMSF, i obezbeđuje bolje prianjanje u snegu, zato je posebno primeren za autobuse koji obavljaju prevoz u skandinavskim državama i na alpskim područjima na kojima se mogu očekivati sneg i led. Trodimenzionalne "vafl" lamele pneumatika, usmereni dezen gazećeg sloja i njegova širina omogućavaju bolje prianjanje u svim uslovima, naročito u zimskim, a istovremeno obezbeđuju više pređenih kilometara, nizak nivo buke i udobnu vožnju. Pneumatik Goodyear Ultra Grip Coach je na raspolaganju u dimenzijama 295/80R22.5 i 315/80R22.5.

Tehnologije Goodyear TravelMax[уреди]

Pneumatike Goodyear Coach, namenjene autobusima za međunarodni i međugradski prevoz, odlikuje kombinacija tehnologija nazvana TravelMax koja obuhvata smeše gazećeg sloja Silefex, asimetričan dezen i najsavremeniju konstrukciju karkase. Kombinacija punila na bazi silike i vrhunskog prirodnog kaučuka obezbeđuje bolji stepen iskorišćenja goriva i smanjuje otpor kotrljanja pneumatika.

Извор[уреди]