Пређи на садржај

Goodyear predstavio jedinstvene pneumatike za prvenstvo električnih turing automobila Pure ETCR

Извор: Викиновости

20. avgust 2020.
(PRobjave) - Automobili koji će se takmičiti na prvenstvu Pure ETCR - novoj uzbudljivoj trkačkoj seriji za električne turing automobile - biće opremljeni pneumaticima kompanije Goodyear izrađenim po meri. Kao suosnivač i ekskluzivni dobavljač prvenstva Goodyear je za ovo takmičenje razvio pneumatik Eagle F1 SuperSport ETCR, koji će najsnažnijim turing automobilima na svetu obezbeđivati stabilnost i izuzetne performanse u krivinama.

Goodyear će na jesen svoj povratak na trkačke staze poboljšati atraktivnim trkačkim prvenstvom Pure ETCR, koje predstavlja prvu takmičarsku seriju na svetu za turing automobile različitih marki s potpuno električnim pogonom.

Kao suosnivač i ekskluzivni dobavljač pneumatika za ovo prvenstvo puno adrenalina, Goodyear je razvio trkački pneumatik sa jedinstvenim dezenom - Eagle F1 SuperSport ETCR. Izrađen je na osnovu putničkog pneumatika Eagle F1 SuperSport, kojem je naizgled veoma sličan, a zajedničke su im i brojne tehnologije. Trkački pneumatik je ujedno dodatno usavršen kako bi radikalnim električnim automobilima omogućio najveće moguće performanse. Putnički ali i trkački pneumatik ponose se ramenskim blokom Power Shoulder, koji svojim masivnim i zatvorenim dezenom na spoljnoj strani pobošljava karakteristike u krivinama, kao i tehnologijom High Force Construction, koja čvrstim bočnim zidom obezbeđuje bolju vodljivost i veću stabilnost tokom vožnje. Navedene tehnologije, pri čemu je kod trkačkih pneumatika spoljašnji ramenski blok dodatno ojačan, ključne su za maksimalne performanse Pure ETCR trkačkih automobila.

Posebnost pneumatika Eagle F1 SuperSport ETCR jeste i njihov inovativni dezen, prilagođen karakteristikama snažnih električnih turing automobila. Iako je upotreba pneumatika s dezenom na tom nivou moto-sporta neuobičajena, to ekipama prvenstva Pure ETCR omogućava da bez obzira na vremenske uslove koriste iste pneumatike. To ujedno doprinosi i sprovođenju planova održivosti jer smanjuje količinu opreme koja se mora prevoziti od mesta do mesta širom sveta.

Automobili s neverovatnim obrtnim momentom poseban izazov za pneumatike[уреди]

Zbog jedinstvene forme trke i ogromne snage automobila prvenstvo Pure ETCR predstavlja poseban tehnički izazov. Prilikom izrade trkačkih automobila proizvođači automobila polazili su od svojih putničkih modela srednje klase, pri čemu su električna vozila teža od svojih benzinskih i dizel ekvivalenata, a istovremeno stvaraju i neverovatan obrtni momenat. Sa snagom do 500 kilovata (670 KM) automobili za Pure ETCR spadaju u najsnažnije električne automobile na trkačkoj stazi. Ove jedinstvene karakteristike zahtevaju pneumatike koji podnose ogromne sile i iznenadna velika ubrzanja, a ujedno obezbeđuju pouzdano prianjanje.

Pneumatik Eagle F1 SuperSport ETCR, nakon višemesečnog razvoja prvi put je oproban početkom avgusta na trkačkoj stazi Ales u Francuskoj, a testiranja će se nastaviti sve do prvih trka. One će se po prilagođenom programu održati u oktobru i novembru u Kopenhagenu u Danskoj, Gudvudu u Velikoj Britaniji, Aragonu u Španiji i Adriji u Italiji.

Извор[уреди]