Fejt odgovoran za posledice napada

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Погледајте:
Викиновости

2. јул 2010.

BEOGRAD (Beta) - Savet za nacionalnu bezbednost Srbije ocenio je u petak da je bombaški napad u severnoj Kosovskoj Mitrovici "teroristički akt albanskih separatista" za čije posledice odgovornost treba da snosi specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.

"Podržavajući i sprovodeći pokušaj otvaranja kancelarije privremenih institucija, Piter Fejt je direktno posegnuo za metodama koje su u suprotnosti sa politikom i stavom EU i snosi objektivnu odgovornost za sve posledice današnjih tragičnih događaja", zaključeno je na vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je zatražio od EU i NATO da se onemoguće svaki eventualni budući pokušaji jednostranog menjanja situacije na terenu Kosova i Metohije, kao i da se ne dozvoli sprovođenje bilo kog čina koji bi išao u pravcu pokušaja primene ilegalnog "Plana za sever Kosova".

U saopštenju koje je medijima dostavio kabinet predsednika, navedeno je da Savet zahteva da se hitno pronađu i adekvatno kazne počinioci tog zločina, kao i da se onemogući svaki dalji pokušaj "nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosova".

Izražavajući opredeljenje za mir i bezbednost na Kosovu, Savet je ocenio da je bacanje eksplozivne naprave na demonstrante u Mitrovici još jedan od nasilnih pokušaja uspostavljanja takozvane "nove realnosti" na Kosovu. Dodaje se da je ovaj događaj direktna provokacija i narušavanje svih javno izraženih stavova i principa Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Evropske Unije, koji su se ogradili od tzv. "Plana za sever Kosova".


Извор[уреди]