Evropski tužilac na čelu istrage o trgovini organima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2011.
Брисел-  (Beta) - Na čelu specijalnog tima Euleksa za istragu navoda Saveta Evrope (SE) o trgovini organima ubijenih zarobljenika na Kosovu biće „jedan visoki evropski tužilac međunardonog ugleda“, saznaje agencija Beta u međunarodnim i evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

Zbog ranijih slučajeva zastrašivanja i ubijanja svedoka u sudskim postupcima na Kosovu i na Haškom sudu, Euleks uveliko radi i na stvaranju posebne mreže zaštite svedoka koji bi mogli uglavnom biti smešteni „na bezbednom“ izvan Kosova, u nekim evropskim zemljama.

Evropska dvadesetsedmorica su odlučni da istraju na tome da je EU u stanju da odigra ključnu ulogu na Kosovu i da je Euleks sposoban da sprovede takvu istragu, pa je zato jednoglasno podržano formiranje „posebnog tima“ Euleksa za istragu navoda SE.

Prema izvorima agencije Beta, naročito one najuticajnije članice EU, koje su priznale nezavisnost Kosova, nisu sklone da prihvate zahteve Srbije i mnogih drugih zemalja, kao i generalnog sekretara UN i Saveta Evrope, za međunarodnu istragu.

Unutar EU bilo je, kako se dodaje, i razmišljanja da se Beogradu, kao uslov za dalji put ka članstvu u EU, postavi to da odustane ili ponudi neku nagodbu za istragu o navodima Saveta Evrope, ali takva razmišljanja zasada nisu prihvaćena jer bi to bilo nametanje novih političkih uslova.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg