Пређи на садржај

Eksplozije u Tripoliju, dim iznad Gadafijeve rezidencije

Извор: Викиновости


20. март 2011.
Триполи/ Либија , (Beta-AFP/AP) - U Tripoliju su večeras odjeknule snažne eksplozije od kojih jedna u delu grada gde se nalazi rezidencija libijskog lidera Moamera Gadafija, javlja izveštač agencije Frans pres.

Gust dim se vidi iznad dela rezidencije-kasarne u Bab el-Aziziji, u južnom delu Tripolija, dok odjekuje delovanje protivvazdušne odbrane. Protivvazdušna odbrana u Tripoliju je delovala i ranije večeras, u blizini Gadafijeve rezidencije, a na nebu su se videli crveni tragovi delovanja protivvazdušne odbrane.

Libijska vojska je potom u 21 čas, odnosno u 20 časova po srednjeevropskom vremenu, proglasila prekid vatre.

Libijski režim je i u petak proglasio prekid vatre, ali je libijska vojska nastavila operacije protiv pobunjenika nakon čega je međunarodna koalicija predvođena SAD, Francuskom i Velikom Britanijom počela bombardovanje Libije.

Pentagon je večeras saopštio da su međunarodne snage postigle značajan uspeh u vojnoj akciji u Libiji i da je protivvazdušnoj odbrani Gadafijevih snaga naneta „velika šteta“ što je omogućilo „efektivno“ uspostavljanje zone zabranjenih letova iznad Libije.

Viceadmiral američke mornarice Vilijam Gortni rekao je novinarima u Pentagonu da nijedan avion koalicionih snaga nije izgubljen kao i da nema nagoveštaja da u oblastima koje su bile na meti vazdušnih napada ima civilnih žrtava.

Извор[уреди]