EP kritikuje izbore na Kosovu

Извор: Викиновости


11. јануар 2011.

Priština / Srbija (Glas Amerike) Delegacija Evropskog Parlamenta, predvođena stalnim izvestiocem EP za Kosovo Urlike Lunaček, ukazala je danas u Prištini da je parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra i 9. januara karaketrisalo nekoliko ozbiljnih nedostataka, što ukazuje na nedostatak političke volje u pogledu održavanja pravih izbora u skladu s međunarodnim standardima i dobrom izbornom praksom.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček izrazila je žaljenje zbog ozbiljnih povreda izbornog procesa u nekoliko opština i produženog procesa prebrojavanja glasova sa izbora održanih 12. decembra. Ona je istakla da protekli parlamentarni izbori zbog brojnih mahinacija i prevara, nisu prema standardima Evopske unije.

„Ovi izbori nisu prema našim standardima. U tom smislu, jasno je da imamo oštre kritike i nismo samo mi već i domaći posmatrači i drugi. Ovi izbori ne zadovoljavaju standarde i ne zadovoljavaju ono što mi smatramo prihvatljivim“, rekla je Lunaček. U cilju jačanja poverenja javnosti u demokratski proces, moraju se uložiti određeni napori kako bi se izvršioci prevara procesuirali blagovremeno i transparentno, uključujući i nerešene predmete iz lokalnih izbora održanih 2009. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u sedištu Evropske kimisije u Prištini.

Kršenje izbornog procesa dovelo je do ponavljanja izbora koji su održani juče u pet opština na Kosovu. Delegacija Evropskog parlamenta obišla je juče, na dan izbora, nekoliko biračkih mesta u opštinama Srbica i Glogovac.

„Iako je glasanje proteklo u mirnoj atmosferi, delegaciji je skrenuta pažnja izveštajima o izbornim prevarama i zastrašivanjima. Delegacija čeka konačne procene zalaganja domaćih i međunarodnih izbornih posmatrača koje su u toku kako bi donela svoje zaključke“, rekla je Lunaček.

Centralna izborna komisija saopštila je danas da će 23. januara parlamentarni izbori biti ponovljeni i u Kosovskoj Mitrovici i to na svim biračkim mestima. CIK je odluku doneo na osnovu mišljenja Vrhovnog suda Kosova da je tokom glasanja 12. decembra bilo manipulacija. Zahtev za ponavljanje izbora u Mitrovici podneo je pokret Samopredeljenje.

Извор[уреди]