Пређи на садржај

Dolazak Ketrin Ešton nije pritisak na Beograd

Извор: Викиновости


26. мај 2011.
Београд-  (Beta) - Šef pregovaračkog tima Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je u četvrtak da je hapšenjem Ratka Mladića uklonjena poslednja politička prepreka za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je Srbija nakon današnjeg dana rešila problem sa kojim se suočavala više godina i da sada može sa novom energijom da krene u nastavak dijaloga s Prištinom.

On je rekao da pitanje Ratka Mladića i evropskih integracija nikada nisu bile teme dijaloga sa Prištinom, ali da će rešavanje saradnje sa Haškim tribunalom pozitivno delovati na opštu klimu i omogućiti Srbiji da se sa više snage bori za svoju poziciju i interese.

Govoreći o susretu sa Ešton, Stefanović je rekao da se radilo o veoma konstruktivnom sastanku za koji je izrazio nadu da će pomoći da se otklone prepreke u razgovorima sa Prištinom i da će, već sredinom juna u Briselu, biti rešena sva pitanja, poput katastra, slobode kretnja, telekomunikacija i matičnih knjiga.

Stefanović je negirao medijske navode da je poseta Ketrin Ešton bila smišljena s ciljem pritiska na Beograd ili donošenja gotovih rešenja. "Ako je ova poseta bila pritisak, želim puno takvih pritisaka u budućnosti", rekao je Stefanović.

Komentarišući negativne reakcije međunarodnih zvaničnika na ideju o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu, Stefanović je rekao da tema razgovora može biti sve ono oko čega dve strane mogu da se slože i da EU podržava dijalog dve strane i rešavanje konkretnih problema.

Извор[уреди]