Diplomatski dnevnik: Srpski premijer Cvetković u poseti Slovačkoj

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. септембар 2009.
Zagreb/ Hrvatska

Srpski premijer Mirko Cvetković počeo je u ponedeljak (21. septembra) posetu Slovačkoj, gde se sastao sa predsednikom Ivanom Gašparovičem, premijerom Robertom Fikom i predsednikom parlamenta Pavolom Paskom. Razgovori su bili usmereni na proces integracije Srbije u EU, bilateralne odnose i ekonomsku saradnju. Cvetković je takođe prisustvovao srpsko-slovačkom poslovnom forumu.

Hrvatska podržava ukidanje američkog ekonomskog, trgovinskog i finansijskog embarga protiv Kube, izjavio je u petak (18. septembra) hrvatski predsednik Stipe Mesić tokom sastanka sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom u Havani. Dvojica zvaničnika su razmotrili ogroman potencijal Kube na polju turizma i složili se da, s obzirom na uspeh Hrvatske u tom sektoru, ona može da podeli svoje iskustvo sa Havanom.

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je u nedelju (20. septembra) u Njujork, gde će učestvovati na 64. zasedanju Generalne skupštine UN-a. Očekuje se da će Tadić održati nekoliko bilateralnih sastanaka i da će se u petak obratiti forumu.

Italija je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Rumunije, izjavio je u sredu (16. septembra) premijer Emil Bok, posle sastanka sa italijanskim kolegom Silviom Berluskonijem u Rimu. Berluskoni je izrazio nadu da će Italija postati rumunski trgovinski partner broj jedan. On je takođe rekao da dve zemlje treba da nastave da razvijaju saradnju kroz nove projekte, posebno u energetskom sektoru.

Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegov turski kolega Mehmet Vedždi Gonul složili su se na sastanku održanom u subotu (19. septembra) u Beogradu da postoji veliki potencijal za dalji razvoj saradnje na polju odbrane između dve zemlje. Na konferenciji za novinare posle sastanka, Šutanovac je izjavio da su razgovori bili fokusirani na načine za proširenje saradnje na polju vojnog obrazovanja i obuke, kao i na ekonomske veze. Gonul je rekao da postoje dobre mogućnosti za zajedničke vojne projekte u budućnosti.

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i njegov izraelski kolega Avigdor Liberman koji je boravio u poseti Srbiji, potpisali su u sredu (16. septembra) sporazum o bezviznim putovanjima. Ministri su rekli da će to pojačati bilateralnu političku i ekonomsku saradnju. Liberman se takođe sastao sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. To je bila prva zvanična poseta Srbiji jednog izraelskog ministra inostranih poslova. Slični tekstoviEvent.observe(window,'load',function(){loadRelated('/cocoon/setimes/ajax/sr_Latn/related/setimes/roundup/2009/09/22/roundup-dd-04')});Loading

Kosovski ministar pravde Nekibe Kelmendi i njegov novi albanski kolega Bujar Nišani sastali su se u petak (18. septembra) u Tirani. Oni su rekli da će njihove dve zemlje blisko sarađivati na unapređivanju pravosudnih okvira, upravljanju zatvorima, forenzici i u drugim oblastima.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov izraelski kolega Avigdor Liberman koji je posetio Crnu Goru, potpisali su u četvrtak (17. septembra) sporazum o bezviznim putovanjima. Roćen je rekao da će sporazum podstaći ekonomsku saradnju i turizam. Liberman je izjavio da je Izrael zainteresovan za investiranje u crnogorsku turističku industriju. On je takođe posetio Hrvatsku i Srbiju u sklopu svoje balkanske turneje.

Извор[уреди]