Cene goriva visoke zbog udela države

Извор: Викиновости


15. септембар 2011.
BEOGRAD, 15. septembra 2011. (Beta) - Visoke cene goriva u Srbiji su posledica visokog udela države u maloprodajnoj ceni naftnih derivata, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu "Tržište naftnih derivata u Srbiji - osam meseci posle liberalizacije".

Učesnici okruglog stola, koji organizuje "Balkanmagazin", su naveli da je razlog velikih cena goriva i to što je od Nove godine dva puta došlo do izmena akciza i što su one 22. juna izjednačene na višem nivou.

Kljucni problem, kako su naveli predstavnici naftnog sektora je i to što još nema kontrole kvaliteta goriva i što im poslovanje otežavaju i neki propisi, navodeći nedavno doneti za skladištenje naftnih derivata.

"Ni izjednačavanje akciza na BMB 95, koji proizvodi NIS i uvozni BMB 98, koje je država učinila na insistiranje Evropske unije (EU) nije dovelo do smanjenja potrošnje "prljavog" goriva zbog veoma starog voznog parka u Srbiji", kazao je predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, člana Svetskog naftnog saveta Slobodan Sokolović.

Zamenik generalnog direktora NIS Gaspromnjefta Nikolas Petri reagujući na zamerke da se gorivo u Srbiji toči najskuplje u regionu, rekao da je to posledica akcizne politike. "Državni udeo u ceni dizela je 44 odsto, a benzina 53 odsto, što je najviše u regionu", naveo je on.

Predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije Aleksandar Mileusnić je rekao da je efekte od liberalizacije tržišta i sniženja cena neutralisalo povećanje akciza na dizel sa 30,47 na 37 dinara i bezolovnog motornog benzina sa 45 na 49,5 dinara.

Извор[уреди]